Boligkøb i Spanien – økonomi og andre forberedelser (3)

Her kommer 3. del af vores beskrivelse af boligkøb i Spanien. De to forrige kan ses her: 1. del og 2. del.

Ejendomshandel i Spanien er relativ simpel, og ligner meget den måde vi gør det på i Danmark.

Overordnet økonomi

I Spanien har køber en række udgifter forbundet med boligkøb, og med at besidde boligen efterfølgende.

I forbindelse med køb er der udgifter til skat, evt. advokat, N.I.E (herom senere) samt til diverse udligninger af forbrugsafgifter. Som udgangspunkt kan man regne med, at disse beløber sig til ca. 10% af salgsprisen. Bemærk dog, at det – som i Danmark – er reglen mere end undtagelsen, at der forhandles om salgsprisen, så en af parametrene er selvfølgelig at bede om at sælger betaler disse omkostninger.

Driftsomkostningerne er bla. forbrugsafgifter til strøm, vand og evt. gas. Disse er typisk lidt lavere end i Danmark. Er boligen en del af en ejer- eller grundejerforening, så er der også udgifter hertil. Husk at få dette oplyst. Dertil skal der betales spansk ejendomsskat (IBI), og ikke at forglemme dansk ejendomsværdiskat. Der er nedslag i den danske del for de spanske udgifter. Se mere her. IBI udregnes efter en værdiansættelse af boligen, og vil for en normal bolig ligge på mellem 150-400€ om året.

Fremvisninger

Når økonomien er nogenlunde på plads, er det ved at være tid til at få kigget på nogle boliger. Vigtigt at bemærke her er, at i Spanien kan samme bolig sagtens være til salg hos flere ejendomsmæglere samtidig – og prisen behøver ikke nødvendigvis være helt den samme. Lav aftaler med 2-3 mæglere, der så vil bruge nogle timer på at fremvise relevante boliger. Det kan sagtens være at de boliger der er kigget på hjemmefra ikke længere er til salg, da alle mæglere ikke er lige gode til at få opdateret sine udbudslister. Som i enhver anden bolighandel: Hav god tid og besøg evt. de relevante boliger en ekstra gang.

Beslutningen

Næste gang kommer vi tilbage med en beskrivelse af de næste skridt i denne spændende proces.


Skriv et svar